125. den Kurz vaření v Chiang Mai

Vybrat jeden z mnoha kurzů vaření v Chiang Mai byl skoro nadlidský výkon. Nabídka je totiž velmi široká a hodnocení jsou téměř výhradně pozitivní. Nakonec jsme si zvolili několik kritérií, jako maximální cenu co jsme ochotní zaplatit, nechtěli jsme na kurz s milionem referencí kam chodí všichni, vyloučili jsme kuchaře TV hvězdy a pak už jsme jen zvažovali obsah poměr výkon/cena. 

U nás zvítězil dopolední kurz kde bylo na výběr u každého jídla ze tří variant a člověk si mohl vybrat ci bude vařit.

  1. Polévka
  2. Restované maso
  3. Kari pasta
  4. Kari
  5. Dezert
  6. Jarní závitky

Moje menu vypadalo následovně:

  • Kuřecí polévka s kokosovým mlíkem
  • Opečený kuře s kešu ořechama
  • Khao Soi kari pasta
  • Khao soi kari
  • Mango sticky rýže
  • Jarní závitky

První fajn věcí bylo, že v ceně kurzu byl i transport. Přímo u našeho ubytování tedy kolem půl deváté zastavil transportér a my cestou nabrali ještě 4 Anglány a páreček Alemanů. Společně jsme všichni jeli s naší lektorkou Katy na místní trh. Tady nám ukázala různý druhy kari past, tofu, zeleniny a koření se kterýma se v thajský kuchyni pracuje. Následně jsme měli na marketu 20 minut pro sebe a potom jsme se přemístili do školy k plotnám 🙂

Vaření se odehrávalo v dvoupatrovém domku, kde ve vrchní části se vstupem po schodech bylo typické sezení u nízkých stolečků. Tam jsme si na úvod lekce vypilli čaj. Potom jsme se přesunuli do spodní části, kde byl na jedné straně pracovní stůl na přípravu a na druhé plotýnky. 

Každý jsme dostali mističku surovin na „naše“ jídlo. Např. na polívku jsme si pak každý pokrájeli svůj set koření a roztřídili ho na jednotlivé skupiny dle toho, v jakém pořadí se budou ingredience do jídla přidávat. Třeba maso, nebo osmažené nudle které se dávají nahoru na Khao soi už jsme měli předpřipravené a nakrájené. (To třeba mě s Jiřanem trochu mrzelo, protože bychom chtěli vše uvařit od A do Z, nicméně chápu, že plno lidí může u tohodle sporáku stát třeba i poprvé. Viz naši angličtí spolukurzovníci se ukázali nebýt zrovna dvakrát obratní v kuchyni. Díky Katy ale vše zvládli úplně v pohodě.)

Postupně jsme si připravili talíř surovin na každý recept. Kari pastu jsme připravovali společně ve skupinkách dle toho, kdo vařil které kari a potom jsme si ji spravedlivě rozdělili. Skupinová práce byla i u jarních závitků a kdy jeden z nás na pánvi připravil náplň a pak si každý uroloval a osmažil svoje závitky. Taktéž dezert. 

Když jsme si nachystali všechny talířky se surovinami, přesunuli jsme se k wokům a postupně jsme uvařili polívku, kari a restovaný kuře. Vše bylo tak bleskurychle hotový, že jsme si vždy mističku s hotovým jídlem zaklopili aby nevystydla a rovnou připravili další chod.

Poté jsme se přesunuli do horního patra, kde jsme si naládovali pupky. Závěrečným počinem bylo vaření dezertu a balení závitků. Totálně přežraní jsme si zvládli už jen převzít kuchařku, co jsme dostali a přesunout se do auta co nás zavezlo zpět domů.

Žranice nás natolik vyčerpala, že jsme celý odpoledne proleželi a jenom večer se zmobilizovali na omrknutí nedalekého trhu a sledování basketovýho utkání ČR – Austrálie.