Vybrat jeden z mnoha kurzů vaření v Chiang Mai byl skoro nadlidský výkon. Nabídka je totiž velmi široká a hodnocení jsou téměř výhradně pozitivní. Nakonec jsme si zvolili několik kritérií, jako maximální cenu co jsme ochotní zaplatit, nechtěli jsme na kurz s milionem referencí kam chodí všichni, vyloučili jsme kuchaře TV hvězdy a pak už jsme jen zvažovali obsah poměr výkon/cena.
U nás zvítězil dopolední kurz kde bylo na výběr u každého jídla ze tří variant a člověk si mohl vybrat ci bude vařit.
- Polévka
- Restované maso
- Kari pasta
- Kari
- Dezert
- Jarní závitky
Moje menu vypadalo následovně:
- Kuřecí polévka s kokosovým mlíkem
- Opečený kuře s kešu ořechama
- Khao Soi kari pasta
- Khao soi kari
- Mango sticky rýže
- Jarní závitky
První fajn věcí bylo, že v ceně kurzu byl i transport. Přímo u našeho ubytování tedy kolem půl deváté zastavil transportér a my cestou nabrali ještě 4 Anglány a páreček Alemanů. Společně jsme všichni jeli s naší lektorkou Katy na místní trh. Tady nám ukázala různý druhy kari past, tofu, zeleniny a koření se kterýma se v thajský kuchyni pracuje. Následně jsme měli na marketu 20 minut pro sebe a potom jsme se přemístili do školy k plotnám 🙂
Vaření se odehrávalo v dvoupatrovém domku, kde ve vrchní části se vstupem po schodech bylo typické sezení u nízkých stolečků. Tam jsme si na úvod lekce vypilli čaj. Potom jsme se přesunuli do spodní části, kde byl na jedné straně pracovní stůl na přípravu a na druhé plotýnky.
Každý jsme dostali mističku surovin na „naše“ jídlo. Např. na polívku jsme si pak každý pokrájeli svůj set koření a roztřídili ho na jednotlivé skupiny dle toho, v jakém pořadí se budou ingredience do jídla přidávat. Třeba maso, nebo osmažené nudle které se dávají nahoru na Khao soi už jsme měli předpřipravené a nakrájené. (To třeba mě s Jiřanem trochu mrzelo, protože bychom chtěli vše uvařit od A do Z, nicméně chápu, že plno lidí může u tohodle sporáku stát třeba i poprvé. Viz naši angličtí spolukurzovníci se ukázali nebýt zrovna dvakrát obratní v kuchyni. Díky Katy ale vše zvládli úplně v pohodě.)
Postupně jsme si připravili talíř surovin na každý recept. Kari pastu jsme připravovali společně ve skupinkách dle toho, kdo vařil které kari a potom jsme si ji spravedlivě rozdělili. Skupinová práce byla i u jarních závitků a kdy jeden z nás na pánvi připravil náplň a pak si každý uroloval a osmažil svoje závitky. Taktéž dezert.
Když jsme si nachystali všechny talířky se surovinami, přesunuli jsme se k wokům a postupně jsme uvařili polívku, kari a restovaný kuře. Vše bylo tak bleskurychle hotový, že jsme si vždy mističku s hotovým jídlem zaklopili aby nevystydla a rovnou připravili další chod.
Poté jsme se přesunuli do horního patra, kde jsme si naládovali pupky. Závěrečným počinem bylo vaření dezertu a balení závitků. Totálně přežraní jsme si zvládli už jen převzít kuchařku, co jsme dostali a přesunout se do auta co nás zavezlo zpět domů.
Žranice nás natolik vyčerpala, že jsme celý odpoledne proleželi a jenom večer se zmobilizovali na omrknutí nedalekého trhu a sledování basketovýho utkání ČR – Austrálie.